Du er her

Historikk

Egede Instituttet er et økumenisk organ for forskning og informasjon om misjon og tilgrensende fagområder. Egede Instituttet skal fremme og drive forskning og forskningsrelatert virksomhet innen satsningsområdene religionsteologi, misjonerende menigheter og diakoni i missiologisk perspektiv.

Egede Instituttet ble grunnlagt den 21. januar 1946 av professor dr. theol. Olav Guttorm Myklebust (1905-2001) som et norsk sentralorgan for fremme av misjonsforskning og formidling av dokumentert kunnskap om misjon. Det har sitt navn etter Hans Povelsen Egede (1686-1758), Norges første misjonær. Grunnleggeren, professor Myklebust, var leder av Instituttet fra starten av og til 1974.

Egede Instituttet har vært modell for tilsvarende forskningstiltak i Norden og internasjonalt.

  • Egede Instituttet er et pionertiltak for økumenisk kontakt og samarbeid i Norge.
  • Egede Instituttet har utgitt en rekke avhandlinger, derav flere doktoravhandlinger.
  • Gaver til Egede Instituttet er fradragsberettiget

 

Historikk av NTM

I 1947 kom det første nummeret av et nytt norsk misjonsvitenskapelig tidskrift, Norsk Tidsskrift for Misjon.  Navnet ble senere endret til Norsk Tidsskrift for Misjonsvitenskap. Det var dog ikke det første misjonsvitenskaplige tidsskrift i Norge. Allerede i 1888 hadde sokneprest  og forstander ved Misjonsskolen i Stavanger, S.E. Jørgsensen utgitt "Kvartalssskrift for Missionslæsning", som var det første virkelige misjonsfaglige tidsskrift i  Norden. Dette gikk imidlertid allerede inn etter et par år. Da Egede Instituttet ble grunnlagt i 1946, ble en av de første oppgavene for Instituttet å utgi et norsk misjonsvitenskaplig tidsskrift.  Siden det første nummeret utkom i 1947, har det kommet med 4 numre hvert år. 

         

Tidsskriftet fikk først navnet Norsk Misjonstidsskrift, men endret allerede i 1948 navnet til Norsk Tidsskrift for Misjon, grunnet at postvesenet dengang mente tittelen ble for lik Norsk misjonstidende som Det norske Misjonsselskap gav ut. Dette navnet beholdt det inntil 2002, da det skiftet navn til det nåværende, Norsk tidsskrift for Misjonsvitenskap. Professor dr. theol. Olav Guttorm Myklebust var redaktør av tidsskriftet frem til 1974. Fra 1972 til 1993 ble tidsskriftet utgitt i samarbeid med Universitetsforlaget.

Gjendende vedtekster kan leses her:

Historiske artikler om Egede Instituttet kan leses her:
> Egede Instituttet 50 år-Perspektiver på en visjon. Artikkel av Tore Laugerud, Publisert i Norsk Tidsskrift for Misjon (NTM) i 1996.
Et nytt norsk misjonstiltak. Egede-Instituttets høytidelige åpning Oslo den 19.- 24. Januar 1947, av H.Chr. Mamen, publisert i Norsk Tidsskrift for Misjon (NTM) i 1947.
Ved vigslingen av Egede-Instituttet. Tale ved Biskop Johannes Smemo, publisert i Norsk Tidsskrift for Misjon (NTM) i 1947.
Egede-Instituttet Fem år, av O. G. Myklebust, publisert i Norsk Tidsskrift for Misjon i 1951.
> Et arbeidsprogram for Egede instituttet i 1960 -årene, av O.G.Myklebust, publisert i Norsk Tidsskrift for Misjon i 1961.
> Norges første professor i misjonsvitenskap: Professor O.G. Myklebust (1905-2001), av Vidar L. Haanes. Publisert i Norsk Tidsskrift for Misjon i 2005.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer