Du er her

Egede Nyhetsbrev Jul 2015

Nyhetsbrev Vinter 2015

Ny instituttleder

I august overtok Marion Grau som daglig leder.  Hun tiltrådte også samtidig i en stilling som professor i systematisk teologi og missiologi ved MF.  Marion Grau blir den første kvinnelige instituttleder siden instituttet ble stiftet i 1947.  Hun er opprinnelig fra Sør-Tyskland, og kommer fra en stilling som førsteamanuensis i teologi ved Graduate Theological Union i Berkeley, USA. Hun studert i Tübingen og har doktorgrad i teologi og religion fra Drew University, New Jersey. Egede Instituttet valgte å ansette Marion Grau både på grunn av hennes faglige kvalifikasjoner knyttet til forskning og forskningsledelse og hennes evne til nettverksbygging. Vi gleder oss til samarbeidet og tror hun vil tilføre instituttet mye positiv energi, sier Roar Fotland, styreleder i Egede Instituttet. Hun overtar etter Knut Edvard Larsen, som har vært instituttleder i de siste årene.

Hilsen fra ny instituttleder:
Hei til dere som støtter Egede Instituttet og er interessert i arbeidet!
Jeg er oppvokst nær Stuttgart og var ettåring i Ten Sing arbeidet i Nord-Trøndelag i 1989/90. Deretter studerte jeg teologi i Tübingen, og så fikk jeg Ph.D. grad fra Drew University i New Jersey, USA. Fra 2001 til 2015 var jeg førsteamanuensis på Graduate Theological Union i Berkeley, California og underviste der til jeg flyttet til Oslo i sommer.  Jeg gleder meg til å jobbe sammen med dere om kritisk reflektert misjon, som tilpasses til konteksten og forholdene, mens den er i tett samtale med bibel, historie, og teologi.

Arbeidet fremover
Det er interessant å ta opp de spørsmålene som angår kristen misjon i samfunnet i dag. Det er spennende å ha mulighet å redigere et tidsskrift som fokuserer på misjon, et emne som er nokså kontroversiell i et sækulariserende samfunn, og derfor ekstra utfordrende.  De siste årene har sett mye forandring i hva misjon betyr, hvordan det skjer og hvem som er involvert. Siden misjon har å gjøre med å bygge relasjoner og nettverk skal jeg bruke en del tid med å bli kjent med aktører innenfor misjon i Norge, og se hva som kommer frem i disse samtaler og innslag.

Egede Instituttets oppgave
Egede sin jobb er å bidra til kritisk evaluering av misjon i vår samfunn, og å være en ressurs til medlemsinstitusjonene og samfunnet. Egede ønsker derfor å være en kompetanseleverandør og kvalitetssikringsinstans innenfor misjon, religionsteologi, diakoni, og misjonerende menigheter, samt tilsvarende emner. Vi har ny facebook side på https://www.facebook.com/egedeinstitute Der legger vi også ut arrangementer og varsler om nye utgaver av tidsskriftet.

Religionsteologisk Symposium ‘Å vitne om Kristus i et flerkulturelt kontekst’
September 24 og 25 arrangerte Egede avslutningssymposiet for Uniqueness of Christ prosjektet med finansiell støtte fra mellomkirkelig råd. Det inneholdt foredrag av Kirsteen Kim, Robert Schreiter, Tore Johnsen, Beate Fagerli, Tore Laugerud, Anne Hege Grung, Rolf Kjøde, Espen Ottosen, Frank Ole Thoresen, Knud Jørgensen og flere andre. Det er planer om å publisere resultatet som en bok som vi håper kommer i 2016. Til dette arbeidet søker vi også om støtte.

Norsk Tidsskrift for Misjonsvitenskap
Redaksjonen i Norsk Tidsskrift for Misjonsvitenskap har spennende planer om numre i 2016 og 2017, blant annet misjon i Mali, Bibelselskapets 200 års jubileum, minnekulturer og misjon, Groruddalen som en case for flerreligiøs samliv, og en kritisk vurdering av Lars Levi Læstadius. Vi ser frem til en mangfoldighet av synsvinkler og personer i tidsskrift og på arrangementer som instituttet har ansvar for.

Nettbasert publikasjon og tilgang
Fra 2016 kommer Norsk Tidsskrift for Misjonsvitenskap å bytte til open access, det betyr at den ikke lenger kommer på trykk men er tilgjengelig i sin helhet på Egede sin nettside, på http://egede.no/tidsskrift hvor det er tilgang til alle årganger. Nettsiden er under utvikling og vi jobber med å forenkle tilgang på flere måter.  Siden open access ikke legger til rette for et abonnement system, ønsker vi å invitere dere som er abonnenter til å tegne et frivillig abonnement på kr 500 og dermed støtte instituttet. Gaven er skattefri til forskning, noe som kommer i tillegg til skattefri gave til frivillige organisasjoner. Gave må da være på minimum kl 500 og fødsels og personnr. må oppgis.

Julegave
Gi en julegave til Egede Instituttet. Vi trenger din støtte.

Med vennlig hilsen,

Marion Grau

 

 

 Ny Bok: A Passion for China

 

Endelig foreligger boka om norsk, protestantisk misjon i Kina 1890-1949. Den er en artikkelsamling redigert av Tormod Engelsviken, Notto R. Thelle og Knut Edvard Larsen.
Temaer som tas opp er misjonærenes bakgrunn, deres motivasjon, og det personlige forholdet mellom misjonærene og det kinesiske folket de arbeidet blant. Videre fokuseres det på misjonærenes bidrag til kontekstuell kinesisk forkynnelse, liturgi og salmer, og den rolle misjonærer har spilt som redskap for åndelig vekkelse, sosial rettferdighet og kvinners rettigheter.

Boken, som er skrevet på engelsk, er også en hyllest til alle de menn og kvinner som ga sitt liv til oppdrag til Kina og til millioner av kristne i Kina som har holdt ut i vanskelige tider fram til i dag.  Fra forlaget, Regnum sin hjemmeside klipper vi følgende:

"These vigorously written and boldly argued essays are not to be missed by anyone who cares about the vitality and authenticity of the church’s life and mission. An impressive array of scholarly contributions representing different Norwegian Mission agencies have come together to make a sound case for the missionary past. This book is indispensable to the understanding of Norwegian mission in China from the beginning to the establishment of People’s Republic of China."
Boka har i samarbeid med Regnums donasjonsprogram blitt distribuert til universiteter og institusjoner både i Kina, Hong Kong, Taiwan, Malaysia, and Singapore. Boka kan fås ved henvendelse til Egede instituttet, og koster kr 130,- + porto.

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer