Du er her

Nær døden opplevelser (NDO)

Fenomenet har vært svært mye omtalt i slutten av 1980-årene - først og fremst gjennom bøkene til psykolog Rune Amundsen (Livets speil.  Opplevelser på dødens terskel og Døden er en del av livet).  Gjennom sin psykologiske praksis og på annen måte har han samlet historier fra mennesker som har vært nær ved å dø.
De livstruede mennesker forteller om opplevelser som har mange fellestrekk.  De har for eksempel sett seg selv vandre gjennom en lang tunnel, før de så har kommet frem til en stor, lys åpning.  Der inne har det kanskje stått en skikkelse som den døende har identifisert som en guddommelig skikkelse.  Like før de skal til å gå inn i rommet, har de så "vendt tilbake til livet".  Felles for dem som har opplevd dette synes å være at de ikke lenger er redde for døden.
Andre kan fortelle om kompliserte operasjoner der deres "selv" synes å sveve under taket, idet de ser ned på sin egen kropp.  Ofte kan de også høre stemmene til kirurger og sykepleiere som kjemper for å redde pasientens liv. "Selvet" glir gjerne inn igjen i kroppen når den kritiske fasen er over.
I en nyreligiøs sammenheng er fenomenet interessant i den grad man trekker religiøse og livssynsmessige konsekvenser av det som skjer.  Opplevelsen kombineres ofte med troen på reinkarnasjon, idet man ved dette mener å ha beviset for at sjelen har en selvstendig eksistens løst fra kroppen etc.
Mange kombinerer synet på NDO med bevissthetsutvidende teknikker.  NDO blir for eksempel sammenlignet med hypnose for å vise at man kan få kontakt med dype lag i den menneskelige bevissthet, så dype at man hevder å ha nådd til livets begynnelse, ja til og med bortenfor, til tidligere liv.
Tilsvarende stiller Amundsen også spørsmålet om NDO kan danne premisset for en menneskelig utviklingsteori - med reinkarnasjonstanken som en selvsagt bit i det hele: "Kan NDO være en del av en evolusjonær utvikling mot en høyere bevissthet for hele menneskeheten?"

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer