Du er her

Kundalini

(Sanskrit: sammenrullet)

Uttrykket stammer fra hinduisk tenkning, særlig visse grupper yoga, og illustreres gjerne ved en sammenrullet slange.
Kundalini er ifølge denne tenkning et uttrykk for "den guddommelige kraft" som er i mennesket, og som ligger latent (sammenrullet) ved roten av ryggraden.  Den blir også identifisert med seksualkraften.
Denne kraften er identisk med selve den skapende kraft (Shakti), den guddommelige energi som gjennomtrenger både universet og det enkelte menneske.
Målet er å vekke denne kraften til live, slik at den stiger opp gjennom Sushumna-kanalen i ryggraden, og på den måten øker og utvider menneskets bevissthet og potensial.  Idet Kundalini-kraften kommer helt til toppen (issen), til det 7. chakra, innser plutselig mennesket sin enhet med altet, at man selv er identisk med det guddommelige, og det inntrer en "kosmisk orgasme".
Mytologisk illustreres dette ved at guddommens kvinnelige part (Shakti) stiger opp - og forener seg med sin mannlige motpart (Shiva).
Kundalini vekkes til live gjennom ulike slags yoga-teknikker, for eksempel hathayoga.

En slik metodikk, som i stor utstrekning anvender den menneskelige seksualitet, kalles tantra.  Man kan si at tantra bruker og forvandler den menneskelige seksualitet som energi i en religiøs prosess.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer