Du er her

Reformatorisk kristendom i et globalt-missionalt perspektiv [Ny Mission nr. 33]

Forfatter(e): 
Andreas Østerlund Nielsen (red.),
Utgivelsesår: 
2017
ISBN: 
8787052512

Bokmelding skrevet av Knud Jørgensen.

Et globalt perspektiv på reformasjon og reformatorisk kristendom er svært relevant i forbindelse med et 500-års jubileum. I det perspektivet er mange av artiklene i dette hefte spennende, særlig dem som formidler synspunkter fra det globale sør.

Heftet åpner med et par danske perspektiver ved Eberhard Harbsmeier og Birker Nygaard. Begge tenker nytt og kritisk – især Harbsmeier, som på en sjarmerende måte utfordrer misjon og reformasjon. Dernest følger en rekke innlegg fra sør – Tanzania, Kamerun, Nigeria, messiansk jødedom, Palestina, Mekong, Japan og Peru; en blanding av innfødte stemmer og misjonærer og noe ujevnt i innhold og dybde. Tre danske misjonsledere har skrevet hvert sitt kapittel om reformasjon og misjon. Især kan Jørgen Bøytlers bidrag om Brødremenighetens misjon anbefales.

I siste del finner vi fire vektige bidrag om to-regimentlæren, ny reformasjon og unges syns på reformasjon. Metodisten Mark W. Lewis behandler behovet for en ny reformasjon fra sitt perspektiv, og Viggo Mortensen, tidligere professor i økumenikk i Aarhus, skriver åpent og ærlig om sentrale elementer i en ny reformasjon i dag: Oppgjør med kolonitiden; kristendommens nye tyngdepunkt; kristentro som oversettelse; uavhengige kirker; migrasjon; og «hedningene er uddøde». Det siste punkt fører til at Mortensen mener at det er out-of-date å snakke om misjon til unådde. Den logikken kan diskuteres.

Heftet føyer noen nye fasetter til reformasjonsfeiringen i Danmark og Norden og bidrar også med noen kritiske synspunkter på reformasjon og misjon: Luther tenkte ikke misjon fordi hans verden og kontekst var «kristenheten». Samtidig inneholder reformasjonens merkesaker (sola gratia, sola Scriptura, sole fide, solus Christus) en frihet til ny, kontekstuell teologi. Kan denne arven inspirere til et dynamisk samspill mellom Guds ord og en ny tids utfordringer?

Bokmeldingen er publisert i Norsk Tidsskrift for Misjonsvitenskap 72 (1), s. 69.

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer