Du er her

Global Perspectives on the Reformation: Interactions between Theology, Politics and Economics

Forfatter(e): 
Anne Burghardt & Simone Sinn (red.),
Utgivelsesår: 
2017
ISBN: 
978-3-374-04840-3

Bokmelding skrevet av Knud Jørgensen.

I anledning Reformasjonsjubileet i 2017 ble det utgitt flere bøker på ulike språk. Noen er Luther-bøker, andre er primært historiske, men relativ få er teologiske. Denne boken inneholder en rekke utvalgte bidrag fra en konsultasjon i Windhoek, Namibia, arrangert i 2015 av Det Lutherske Verdensforbund (LVF). Bidragene, i form av foredrag, bibeltimer og innlegg, tar for seg samhandlingen mellom teologisk tenkning, økonomi og politikk i det 21. århundre – sett i lyset av det 16.århundres reformasjon, Luther og hans kolleger. Det handler om rettferdiggjørelse, nåde og tro, men kanskje enda mer om hvordan disse store begrepene har hatt innvirkning på Reformasjonstidens tenkning – deres rolle i en «offentlig» teologi – og deres rolle i dagens globale samfunn.

Boken består av tre deler: Teologi og politikk, teologi og økonomi, og teologi og liv i overflod. I første hoveddel tar erkebiskop Antje Jackelen oss med inn i Svenska Kyrkan og dens utfordringer som folkekirke i en ny «statsløs» tid , etter at den er løst fra fra sine bånd til den svenske statsmakt.. Dernest er det et kapittel om hvordan forstå de to regimenter uten å gjøre dem til «dogmer». Mennonitten John Roth har bidratt med et utfordrende kapittel om kristen pasifisme, og Tomas Fabiny skriver et hjerteskjærende kapittel om hvordan den lutherske kirken i Ungarn kjemper med sin kommunistiske fortid.

Den andre hoveddelen utfordrer oss til å tenke økonomi på en ny måte i forhold til både Bibel og luthersk teologi. Guillermo Hansen leser lutherske tekster om penger, religion og gjeld på en ny måte. Gerald West fra Sør-Afrika er enda mer nærgående i sin nytolkning av Fadervår i Matteus-versjonen: «Tilgi oss vår gjeld/skyld slik vi også tilgir våre skyldnere/de som står i gjeld til oss.» «Gjeld» handler om samfunnssystemet den gang og i dag. De to etterfølgende kapitler følger opp samme sak (Petri Merenlahti og Nancy Cardoso).

Den tredje hoveddelen innledes med en bibelutlegging av Salme 8, skrevet av Kenneth Mtatta fra Zimbabwe, om menneskeverd. Det er en utlegging som åpner teksten på nye måter. Dette etterfølges av to «poetiske» kapitler om forholdet mellom politia, economia og theologia – tre hovedbegreper i Luthers teologi (styresett, husholdning/hverdag og teologi). Bokens avsluttende innlegg er skrevet av professor Stephanie Dietrich fra VID Vitenskapelige høgskole i Oslo og tar for seg hva det innebærer at vi som lutherske kristne tilhører en «communio» og ikke bare en sammenslutning (federasjon) – noe om familie, «ecclesial dentisity» og diakonia.

Om man ønsker seg en annerledes og utfordrende bok om reformasjonsjubileet til bruk i undervisning og tenkning kan denne boken varm anbefales.

Bokmeldingen er publisert i Norsk Tidsskrift for Misjonsvitenskap 72 (1), s. 72.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer