Du er her

Faith in the Face of Empire. The Bible through Palestinian Eyes

Forfatter(e): 
Mitri Raheb
Utgivelsesår: 
2014
ISBN: 
978-1-62698-065-5

Bokmelding skrevet av Knud Jørgensen.

Mitri Raheb er velkjent i lutherske og norske sirkler, en nær medarbeider av Biskop Munip Yunan (president for Det lutherske Verdensforbund). Raheb er president for the Synod of the Evangelical Lutheran Church in Jordan and the Holy Land og samtidig leder av Dar al-Kalima University College i Bethlehem, en skole som bruker musikk, dans, kunst og teater for å gi stemme, visjoner og håp til undertrykte. I tillegg er han senior-prest for den lutherske kirke i Bethlehem. Han har tidligere utgitt boka I am a Palestinian Christian og Bethehem Besieged.

Jeg har lest boka som et sterkt og frisk pust of ny luft og nye visjoner – et brennende ønske om a finne frem til en palestinsk kristen fortelling som både er politisk relevant og teologisk kreativ og holdbar. Raheb inviterer leseren til å slå følge på en reise til hjertet i Midt Østen og hjertet i det bibelske budskap. Ved å bruke post-kolonial metode på sin palestinske kontekst vil han skape en ny og ekte palestinsk teologisk fortelling (narrative) som tar på alvor både bibelen og den aktuelle politiske sammenheng. Hans utgangspunkt er således geo-politikk – et perspektiv som omfatter hele historien fra assyrernes imperium i det 8.århundre før Kristus til det israelske imperium i vår tid. Hva har et liv under skiftende imperier betydd for folket i Palestina? Et folk som ikke bare er kananitenes etterkommere eller avgudsdyrkende filistre, men ‘landets folk’ (am ha ’arets) gjennom årtusen, en miks av ulike etniske grupper, inklusive jøder, arabere og kristne. Undertrykkelse, krig og besettelse er bakgrunnen for de store spørsmålene: Hvor er Gud? Hvorfor griper han ikke inn til frelse for sitt folk? Hvem er min neste og nabo? Og hvordan kan vi oppnå frihet?

Dernest følger flere kapitler hvor Raheb kontekstualiserer troen på en Gud som lever i historien, bekjennelsen til en Kristus som på korset seirer over imperier, makter og myndigheter, og pinsedagens forvandling av Babel til Åndens enhet.
Hans anliggende er følgende: «Can we imagine another Middle East? Can there be a different future? These are important questions in the Bible as well as in the context of the current Arab Spring. Prophetic imagination helps us to see beyond the current realities, and Christian hope empowers us to move to put a new vision into action” (p. 6).

Bokens anliggende er viktig for bibel-teologer som ofte blir værende i det bibelske Palestina, og den er viktig for kirkehistorikere som springer lett hen over landets folk i beretningene om de store imperier. Og boka er viktig for å lære oss å lese bibelen og historien med palestinske briller.

Bokmeldingen er publisert i Norsk Tidsskrift for Misjonsvitenskap 70 (1), s. 68-69

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer