Du er her

Christianity and Religious Diversity. Clarifying Christian Commitments in a Globalizing Age

Forfatter(e): 
Harold A. Netland
Utgivelsesår: 
2015
ISBN: 
9780801038570

Bokmelding skrevet av Knud Jørgensen.

Harold A. Netland er et kjent navn innen religionsteologien. Han har blant annet skrevet Encountering Religious pluralism. The Challenge to Christian Faith and Mission (Intervarsity 2001) og, sammen med Gerald R. McDermott, A Trinitarian Theology of Religions. An Evangelical Proposal (Oxford University Press, 2014). Han er professor i religionsfilosofi og interkulturelle studier ved Trinity Evangelical Divinity School.

I denne boken møter vi professoren i religionsfilosofi. Temaet er utfordringen fra ikke-kristne religioner og hva den utfordringen innebærer for folk med en kristen overbevisning. Dette er et emne Netland har jobbet med i mer enn to årtier. Det merkes på hans evne til ålytte til andre og i hans analyse av andres tro. Sentralt i boken står spørsmålet om hva vi skal tenke om Jesus i en global, post-kolonial verden, især hva angår epistemologi. Hans evangelikale overbevisning om Jesus som veien, sannheten og livet forhindrer ham ikke i å lytte nøye til de mangfoldige stemmer rundt om i verden og innen andre religioner. Man merker en dyp respekt for andres tro og overbevisning.

Det er ikke noen lett bok. Her presenteres en lang rekke teorier og tradisjoner innen religionsfilosofien og religionsteologien. Mange er komplekse; det er tydelig at Netland har jobbet med research og med å presentere andres synspunkter slik at forfatterne skal kunne gjenkjenne seg selv. Hans egen argumentasjon når han melder sin uenighet, er nennsom og generøs; han går langt i å høre og forstå og avfeier ingen på en lettkjøpt måte. I bokens første del jobber han med religioner i en moderne globalisert verden. Denne konteksten er grunnleggende for hans tenkning: Hvilken rolle spiller sekularisering og globalisering i relasjon til religionene? Hvordan ser buddhisme ut i en moderne verden (Netland har boet og undervist i Japan i en årrekke)? Hvordan tenker den globale og postkoloniale verden om Jesus? Især kapitlet om buddhisme kan varmt anbefales.

I bokens andre del handler det om kristen overbevisning (commitment er Netlands uttrykk) i en pluralistisk verden. Han tar for seg spørsmål om religionenes sannhet, kristentroen som en sann religion, og religiøs mangfoldighet og begrunnelser for tro. Hans siste kapittel er en gjennom gang av en rekke prinsipper eller stabbestein for hvordan vi som Jesu disipler bør leve med religiøs mangfoldighet. Her er både rom for apologetikk, for frimodig vitnesbyrd og for sundt kristen borgerskap i en amerikansk og vestlig virkelighet. Kristne bør kjempe for religionsfrihet for alle; kristne bør alvorlig overveie hvordan de opptrer på den offentlige scene i debatt og dialog; og kristne bør passe seg slik at ikke ‘raw power politics’ innvirker på hvordan de argumenterer i offentlige medier. Detter er lang fra lavmålet av religionsdebatt under valgkampen i november 2016, Igjen er det nennsomheten og respekten som er i øyenfallende:

"As disciples of Jesus exhibit moral integrity and civic virtue in the way they treat others, living out the values expressed by Jesus and echoed through- out the rest of the New Testament...., they will be powerful witnesses to the grace and mercy of God available in Jesus Christ (s. 253)".

Hovedanken er at boken periodevis blir unødig vanskelig. Resultatet er en bok for folk med spesialkompetanse innen og særlig interesse i religionsfilosofi.

Bokmeldingen er publisert i Norsk Tidsskrift for Misjonsvitenskap 71 (2), s. 62.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer