Du er her

Misjon som demokratiserende kraft

Et ledd i den norske grunnlovsmarkeringen 1814-2014.

Missiologisk forum på Menighetsfakultetet 19. november kl 0900-1500.

Vi inviterer til en fagdag du ikke bør gå glipp av:

 Frikirkene og de frie misjonsorganisasjonene innenfor Den norske kirke har spilt en konstruktiv og viktig rolle i formingen av en demokratisk samfunnsorden. Dette blir ofte oversett eller benektet fordi det ikke passer inn i den rådende ideologi. Gjennom fremtredende forskere vil vi under denne fagdagen belyse og drøfte misjonens og frikirkenes rolle i demokratiutviklingen både i Norge og globalt.

Statsviter Robert D. Woodberry, Associate Professor ved Department of Political Science, National University of Singapore, hevder på grunnlag av sin forskning at misjonen ikke bare har bidratt til utviklingen av demokratiet i det globale Sør, men har vært en forutsetning for demokratiseringen. 

I hans prisbelønte artikkel fra 2012, «The Missionary Roots of Liberal Democray” , publisert i tidsskriftet American Political Science Review, la han frem resultatet 14 års grundige studier, der han bruker komparative og statistiske metoder for å analysere den langsiktige økonomiske og politiske utviklingen i tidligere kolonier. Han viser  at tilstedeværelsen av protestantisk misjon har vært grunnleggende for  utvikling og utbredelse av religiøs frihet,  utdannelse for alle, trykkerivirksomhet, aviser, sivilt samfunn og  reformbevebegelser i de tidligere koloniene. Woodberry vil legge fram hovedpunktene i sin forskning under forumet, med påfølgende respons av antropolog Dr. polit. Thorgeir Storesund Kolshus (Universitetet i Oslo)

Etter lunsj flytter vi fokus til Norge. Frank H. Aarebrot, Professor i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen,  foredrar med tema «Misjonsbevegelsen og frikirkene som en plogspiss i det norske samfunn». Han får respons av Bernt Oftestad, professor emeritus i Kirkehistorie ved Menighetsfakultetet, før vi avslutter med en plenumsamtale mellom salen, Aarebrot, Oftestad og Ingunn F Breistein, instituttleder ved Universitetet i Agder. Panelsamtalen ledes av Jens Barland, førsteamanuensis ved Høgskolen i Gjøvik.

Praktisk informasjon:
Last ned program (pdf): Klikk her

Påmelding innen 14.11 til post at post@norme.no

 Deltakeravgiften er 300 kroner (150 for studenter). Det inkluderer kaffe/te, frukt og lunsj.  

 Deltakeravgiften betales til NORME, konto 3000 12 85404 (faktura sendes ved påmelding).

Arrangør:NORME i samarbeid med Egede Instituttet

Dato: 
Onsdag, november 19, 2014 - 09:00

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer